Barbro Karlén

író

Barbro Karlén 1954-ben Svédországban született, foglalkozására nézve író, lovasrendőr, dresszázslovas és lovasoktató. Gyermekként Karlén irodalmi szenzációnak számított szülőhazájában, Svédországban. Tizenkétéves korától tizenhétéves koráig tíz kötetnyi verse és prózája jelent meg, hatalmas kritikai sikert aratva, amivel aztán gyorsan a bestseller listák élére került. Az őt körülvevő szokásos médiafelhajtás ellenére azonban, csak legközelebbi családtagjai tudtak a fiatal Barbro belső megpróbáltatásairól, amelyek egy előző földi élet rettenetes emlékeiből fakadtak. Karlén kora gyermekkorától erős emlékeket hordozott magában abból az időből, amikor mint Anna Frank, a posthumus naplója által világhírűvé vált zsidó kislány élt a Földön.
   Élete történetét a Farkasordítás című könyvében egyes szám harmadik személyben mondja el, Sara Carpenter álnéven. A dráma főszereplőinek nevét megváltoztatták, ahogy a történet egyes apróbb részleteit is. Ezt az irodalmi eszközt Karlén azért vette igénybe, hogy életének traumatikus eseményeit képes legyen nagyobb objektivitással megközelíteni. Ettől eltekintve, ez az ő igaz élettörténete.